Racuchy drożdżowe z jabłkami dla dzieci po 18 miesiącu

Racuchy drożdżowe z jabłkiem takie jak u mamy :-)

racuchy drożdżowe z jabłkiem

Prosty przepis na racuchy z jabłkami 

Składniki na racuchy z jabłkami 

  • mąka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 -2 jabłka
  • olej z pestek winogron

Niezbędne przybory kuchenne

  • miseczka
  • miska
  • mikser
  • nóż, łyżka
  • patelnia

Sposób przyrządzenia racuszków dla dzieci 

Drożdże przełóż do miseczki zasyp 2 łyżeczkami cukru i poczekaj aż się rozpuszczą. Następnie dodaj do nich szklankę ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw.

Do miski wybij jedno jajko i żółtko, wymieszaj mikserem. Dodaj płaską łyżkę mąki wymieszaj. Następnie przelej do miski drożdże wymieszane z mlekiem i miksuj dodając tyle maki by ciasto miało konsystencje gęstej śmietany.

Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Jabłka utrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj zgrabne racuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.

fot.
Fotolia