Przepis na domowe suszone jabłka

Domowe suszone jabłka do doskonała przegryzka dla małych i dużych. Właściwie jabłkowe chipsy robią się same.

suszone jabłka przepis

Prosty przepis na suszone jabłka dla dzieci i dorosłych 

Domowe suszone jabłka do doskonała przegryzka dla małych i dużych. Właściwie jabłkowe chipsy robią się same.

Składniki na suszone jabłka

  • 2 ładne duże jabłka
  • szczypta sproszkowanego cynamonu
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • 100 ml wody wmieszanej z kilkoma kroplami cytryny

Sposób suszenia jabłek w piekarniku 

Piekarnik nagrzewamy do 100C. Szykujemy sobie dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wykładamy je papierem do pieczenia.

Jabłka myjemy a następnie wycinamy takim specjalnym wycinakiem gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy na cienkie krążki i układamy na blaszce. Szybko smarujemy każdy krążek wodą z cytryną (żeby nie szczerniały) i posypujemy cynamonem i imbirem.

Można tez niczym nie posypywać, jak kto lubi.

Blachy wstawiamy do piekarnika i suszymy jabłka przez ok. 3h (warto sprawdzić w instrukcji własnego piekarnika, jakie producent zaleca ustawienia dla suszenia)

Jabłkowe chipsy są naprawdę pyszne (i zdrowe) u nas znikają znacznie szybciej niż się je robi.

Autor: Sylwia Stasiów

chucham, dmucham, pielęgnuje na osesek.pl

fot.
osesek.pl/ FemiMedia Sylwia Stasiów - Porada