Clafoutis z czereśniami

Kiedy już znudzą wam się czereśnie prosto z drzewa warto spróbować jak smakują na ciepło. A są naprawdę pyszne. To francuski przysmak, który w okresie letnim może zastąpić obiad.

clafoutis z czereśniami przepis

Kiedy już znudzą wam się czereśnie prosto z drzewa warto spróbować jak smakują na ciepło. A są naprawdę pyszne. To francuski przysmak, który w okresie letnim może zastąpić obiad. Clafoutis z czereśniami jest do tego łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Moja rodzina bardzo lubi to danie.

Składniki na clafoutis z czereśniami

  • 4 jajka
  • 90 g trzcinowego cukru
  • 110 g mąki okrkiszowej typu 700
  • 100 ml mleka
  • 500g wydrylowanych ciemnych czereśni
  • cynamon mielony
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder z trzcinowego cukru do wyspania formy
  • szczypta soli

Jak zrobić clafoutis z czereśniami

Piekarnik nagrzej do 180C.

Czereśnie umyj i wydryluj. Przełóż do miski, posyp łyżeczką cukru i cynamonem, przemieszaj i odstaw. Przygotuj ciasto.

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj przesianą mąkę i dolej mleko – mieszaj aż wszystkie składnik połączą się.

Formę lub małe foremki wysmaruj masłem i obsyp cukrem pudrem, czereśnie układaj ciasno na dnie formy tak, aby ich jedna warstwa dokładnie wypełniła dno formy.

Kiedy masz już przygotowane foremki z czereśniami - dokładnie, ale delikatnie wmieszaj do masy z mąką, ubite białka i zalej ciastem czereśnie.

Do nagrzanego piekarnika wstaw formy na drugi poziom i piecz ok. 25-30 minut aż ciasto z wierzchu ładnie się zrumieni.

Po upieczeniu wyjmij i odstaw najlepiej na kratkę do przestudzenia.

Podawaj na ciepło.


Smacznego!

Autor: Sylwia Stasiów

chucham, dmucham, pielęgnuje na osesek.pl

fot.
osesek.pl/ FemiMedia Sylwia Stasiów - Porada