Ciasteczka maślane do wykrawania po 12 miesiącu

Szybko znikające ciasteczka maślane do wykrawania.

ciasteczka maślane do wykrawania

Szybko znikające ciasteczka maślane do wykrawania.

Składniki:

  • 170g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 450g szklanki maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Niezbędne przybory kuchenne:
  • 2 miski
  • mikser
  • blacha - najlepiej dwie
  • papier do pieczenia
  • łyżeczka
  • piekarnik
Sposób przygotowania:

W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i dalej ucieraj, do połączenia składników.

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj.

Ciasto podziel na dwie części, spłaszcz owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez min 1 godzinę.

Piekarnik nagrzej do 180C, blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkuj na stolnicy obsypanej mąką na grubość ok. 5 mm, wycinaj foremkami kształty i układaj na blaszce zachowując dostępy.

Piecz ok. 10 min aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzone ciasteczka możesz ozdobić lukrem, stopioną czekoladą i innymi dodatkami.

 

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Ciasteczka maślane do wykrawania po 12 miesiącu - komentarze

Aga2014-01-24 05:12:40

Typowy przepis na kruche ciasto, robiłam już takie ciasteczka ale bez proszku do pieczenia i tylko żółtka zamiast całych jajek(po wyrobieniu ciasto na 1/2h do lodówki). Delikatnie się wypiekły na złocisty kolor i były świetne w smaku. Mój synek (wówczas 10-miesięczny) też próbował i było wszystko w porządku. Odnośnie proszku do pieczenia, jest potrzebny tylko by ciasto wyrosło mocniej, ale bez proszku też jest ok. i myślę, że lepiej dla delikatnego przewodu pokarmowego maluszków - to jest moja subiektywna opinia, każda z mam stwierdzi sama, co jest lepsze dla jej maluszka :) pozdrawiam

Magda2011-03-23 02:10:42

ciasteczka są pyszne ale jak na mój gust w przepisie troche za dużo cukru.

mariola2010-12-13 19:14:54

tez mam robić i boję sie że mi nie wyjda wertuje każdy przepis i czytam opinie na ich temat , bo dzisiaj z dzieciakami wielkie pieczenie:)

didi2009-12-21 18:53:16

super robiłam dzisiaj pierwszy raz ,trochę za dużo cukru dodałam ale i tak wyszły pyszne

iwqona2009-07-08 03:33:40

a ile tej maki?

Malwinka2009-01-23 20:38:02

ciasteczka są pyszne, wg tego przepisu robiłam już kilka razy, ostatnio dodałam płatków migdałowych

justi2008-11-12 21:03:59

Ciasteczka wypróbowałam i są naprawdę smaczne,kruche no i przede wszystkim mojej małej smakowały :grin