Kluseczki z dyni po 10 miesiącu, gnocchi dyniowe

Delikatne i smaczne kluseczki gnocchi z dyni dla niemowlęcia po 10 miesiącu

przepis na gnocchi z dyni

Prosty przepis na kluski z dyni - gnocchi 

Delikatne i smaczne kluseczki gnocchi z dyni dla niemowlęcia po 10 miesiącu

Składniki na kluseczki gnocchi z dyni 

  • 250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 300 g mąki,
  • 1 jajko
  • pieprzu

Niezbędne przybory kuchenne

  • deska do krojenia
  • nóż
  • garnek
  • sito
  • blender
  • stolnica
  • widelec
  • garnek

Jak przygotować dyniowe kluski 

Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dynie bardzo dobrze odsącz na sitku lub odparuj i zmiksuj na puree. Dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Do masy dosypuj stopniowo mąką i zagniataj gładkie ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki.

Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie krój je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszcz ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzaj. Można je podawać same lub z masełkiem.

fot.
Fotolia