Gotowanie na parze – jak gotować na parze

Jeśli jeszcze nie gotujesz dla swojego dziecka na parze to najwyższy czas to zmienić. Skorzystacie na tym wszyscy - warzywa przygotowane w ten sposób nie maja sobie równych w smaku, aromacie, kolorze a przede wszystkim zachowują większość składników odżywczych. Dowiedz się o zaletach i zasadach gotowania w ten najzdrowszy i niezwykle prosty sposób.

gotowanie na parze

Co gotować na parze?

Na parze można przygotować większość warzyw i owoców jak również drób, ryby i owoce morza oraz ryż i kasze.

Zalety gotowania na parze

  • Gotowanie na parze jest najzdrowszą metodą przygotowywania potraw. Żywność nie jest zanurzona w wodzie, dzięki czemu nie są wypłukiwane do niej składniki odżywcze.
  • Potrawy przygotowywane w ten sposób mają lepszy smak i wygląd i nie wymagają nadmiernego przyprawiania. Można zrezygnować z używania soli, co w dziecięcej diecie jest wskazane.
  • Warzywa są pełniejsze w smaku, pozostają jędrne, chrupkie, nie są wysuszone i nie nasiąkają wodą. Dzieci bardzo lubią takie sprężyste warzywa.

Jak się gotuje na parze?

Produkty, które będziesz parować nie wymagają właściwie żadnych specjalnych zabiegów.

  • Warzywa i owoce należy umyć, można je obrać ze skórki przed lub po gotowaniu. Możesz je pokroić na równe kawałki by skrócić czas parowania. Ziemniaki gotowane na parze mają niezwykle bogaty smak i nie potrzeba ani grama soli.
  • Mięso opłucz pokrój na kawałki w miarę równej wielkości przypraw ziołami - nie używaj soli.
  • Ryby ugotowane na parze są niezwykle smaczne. Szczególnie polecam wam świeże filety z łososia ze skórą, wystarczy je umyć pokroić na paski oprószyć koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Jeżeli parujesz filet bez skóry sitko do gotowania wyłóż liściem białej lub pekińskiej kapusty.

W czym gotować na parze?

Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny garnek (najlepiej z dwoma lub trzema sitkami - za jednym zamachem przygotujesz cały obiad) lub parowar elektryczny. Możesz też wykorzystać specjalne bambusowe koszyczki, wkład do parowania ze stali nierdzewnej lub sitko do gotowania makaronu wykonane ze stali nierdzewnej wstawione do wyższego garnka.

Zasady gotowania na parze.

  • Produkty nie mogą stykać się z wodą.
  • Nie układaj wszystkiego na raz czas gotowania ziemniaków jest dłuższy niż brokuła.
  • Koszyczki z produktami wkładamy, gdy woda się zagotuje i wydziela się para, od tego czasu liczymy czas gotowania. Pamiętaj by zmniejszyć siłę palnika, woda nie może się zbyt gwałtownie gotować.
  • W trakcie gotowania sprawdzamy czy woda się nie wygotowała i uzupełniamy wrzącą wodą
  • Naczynie musi być szczelnie zakryte.
  • Produkty na sitku muszą być rozłożone równomiernie jedną warstwą.
  • Do gotującej się wody można dodać świeże zioła by jeszcze wzbogacić smak gotowanej potrawy
  • Jeśli gotujesz jednocześnie warzywa i mięso - koszyczek z mięsem połóż jako pierwszy a na nim sitko z warzywami.
  • Wywar możesz odparować, zagęścić i masz pyszny sos.

Czas gotowania na parze

Czas gotowania poszczególnych produktów może się różnić w zależności od upodobań kulinarnych, od tego, jakiego naczynia używasz oraz od wielkości i ilości kawałków jak również gatunków jarzyn i owoców. Podaję czas orientacyjny, niestety musisz metodą prób i błędów dojść do swoich czasów gotowania, nie jest to zbyt trudne a na pewno warte zachodu.

  • Kalafior lub brokuł podzielony na różyczki ok. 5-8 min,
  • Fasolka szparagowa ok. 15 min,
  • Ziemniaki ok. 25 min,
  • Marchew pocięta w paski lub krążki ok. 12-15 min,
  • Łosoś - filet ok. 12-15 min,
  • Pierś z kurczaka pocięta w grubą kostkę jak na szaszłyki ok. 15 min,
  • Jabłko pocięte na ćwiartki ok. 10 min,
  • Mięsne pulpety wielkości orzecha włoskiego ok. 15-18 min,
Autor
Sylwia Stasiów
fot.
Fotolia