Masło czy margaryna dla malucha?

Masło czy margaryna, który z tych produktów jest najlepszy dla małych dzieci?

masło czy margaryna dla niemowlęcia

Masło czy margaryna, który z tych produktów jest najlepszy dla małych dzieci i jak poznać, że masło to masło? Którą margarynę wybrać?

Dzieci do drugiego roku życia powinny spożywać masło, gdyż zawarty w nim cholesterol odgrywa ważną rolę w budowaniu układu nerwowego dziecka.

Jak rozpoznać czy kostka, którą kupiliśmy to prawdziwe masło? Nie należy liczyć na uczciwość producentów, lecz uważnie czytać etykiety opakowań. Masło z definicji to produkt zawierający wyłącznie tłuszcz mleczny w ilości, co najmniej 80% lub złożony produkt, którego zasadniczym składnikiem jest mleko lub jego przetwory, a zawartość tłuszczu mlecznego jest nie mniejsza niż 75%. Wskazówką może też być fakt, że prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki będzie twarde i ciężkie do rozsmarowania.
 
Od 3 roku życia poleca się zamianę masła na tłuszcz roślinny (oliwa, margaryna). W ostatnich latach w związku z epidemią otyłości zaczęto obserwować pojawiające się zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych już u nastolatków. Dlatego najnowsze zalecenia rekomendują zamianę tłuszczy zwierzęcych na roślinne od wczesnych lat dzieciństwa.

Margarynę można wprowadzić jako stały element diety w 3 roku życia dziecka. Należy jednak zwrócić uwagę, aby była to margaryna wysokiej jakości. Utwardzanie oleju do margaryny wiążę się często z powstawaniem niekorzystnych konfiguracji tłuszczy. W wyniku utwardzania powstają tzw. tłuszcze trans, które wpływają jeszcze bardziej niekorzystnie na układ krwionośny niż cholesterol zawarty w maśle.

Margaryny, które są polecane jako stały element diety to te, które zawierają śladowe ilości tłuszczy trans. Jak zatem rozróżnić dobrą margarynę od złej? Należy czytać etykiety i sprawdzać czy producent wspomina o tzw. tłuszczach trans. Jeśli ich ilość deklarowana przez producenta wynosi <0,1 g wówczas taka margaryna jest korzystna dla zdrowia.

tekst dla osesek.pl: Magdalena Wojciechowska, dietetyk
fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Masło czy margaryna dla malucha? - komentarze

Ania2012-05-07 00:47:38

A co z dziećmi, które maja skaże białkową? Co zamiast masła?

Kasia2011-07-22 18:35:53

A jeśli dziecko na nietolerancję laktozy to chyba nie ma wyjścia i musi być margaryna... Chyba, że smarowanie chleba oliwą z oliwek...

tluszcz2010-03-10 04:37:12

Niech mi ktos powie jak to sie dzieje, ze tluszcz roslinny (margaryna) jest w stanie stalym... Ciekawe ile chemii zrecie z tym cudem techniki kulinarnej

Monika2008-10-22 20:53:34

A ja używam Kerrygold i da się od razu rozsmarować po wyjęciu z lodówki :P I to bez problemu a ma ponad 80% tłuszczu mlecznego i jest bez sztucznych dodatków. Więc to też od technologi zależy, a tam jest jakaś super ekstra ;) Bo prawdziwości mu nie można zarzucić!

agata2008-08-09 03:52:13

:)dobrze wiedzec!!!