Wapń

To najważniejszy składnik mineralny naszego organizmu. Rola tego pierwiastka jest, bardzo istotna szczególnie w procesie kształtowania się tkanki kostnej u dzieci i młodzieży.

To najważniejszy składnik mineralny naszego organizmu. Rola tego pierwiastka jest, bardzo istotna szczególnie w procesie kształtowania się tkanki kostnej u dzieci i młodzieży.

Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi

Wapń i fosfor, pozostając ze sobą we wzajemnym stosunku dwa do jednego, zapewniają prawidłowy stan kości i zębów. Warunkiem prawidłowego wchłaniania wapnia jest dostateczna ilość witaminy D w organizmie.

  • jest składnikiem budulcowym kośćca i zębów
  • uszczelnia błony śluzowe
  • bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
  • wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego
  • ma działanie przeciw zapalne i przeciw alergiczne

Źródła Wapnia

  • mleko i produkty mleczne,
  • sery,
  • soja,
  • sardynki,
  • szprotki,
  • łosoś,
  • orzeszki ziemne,
  • orzechy włoskie,
  • nasiona słonecznika,
  • natka pietruszki,
  • jarmuż,
  • fasola,
  • brokuły,
  • jaja,
  • buraki


Należy pamiętać, że kwas szczawiowy zawarty w szczawiu, szpinaku i rabarbarze oraz kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych i strączkowych utrudnia wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.

Kiedy jest go za mało.

Przy deficycie wapnia mogą wystąpić odznaki jak:

  • skurcze mięśni,
  • uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach,
  • ból w stawach,
  • zwolnienie tętna
  • krwotoki,
  • zaburzenia snu,
  • stany lękowe,
  • złamania kości,
  • zaburzenia wzrostu u dzieci.


Niedobór może prowadzić do osteomalacji (rozmiękanie kości), osteoporozy, próchnicy zębów i krzywicy.

Kiedy jest go za dużo

Nadmiar wapnia w pożywieniu może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych.