Chrom

Chrom  w ustroju spełnia rolę w przemianie cukrów, jego obecność jest również konieczna do prawidłowego metabolizmu białek i tłuszczów. Niedobór chromu mogą się objawiać zaburzeniami neurologicznymi i nieprawidłowymi przemianami biochemicznymi cukrów.

Chrom  w ustroju spełnia rolę w przemianie cukrów, jego obecność jest również konieczna do prawidłowego metabolizmu białek i tłuszczów. Niedobór chromu mogą się objawiać zaburzeniami neurologicznymi i nieprawidłowymi przemianami biochemicznymi cukrów.

Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
 

  • jest niezbędny dla normalnego rozwoju organizmu człowieka, który zawiera około 6 miligramów tego pierwiastka.
  • poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów.
  • zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu.
  • stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek.
  • przeciwdziała powstawaniu otyłości ponieważ ogranicza odkładanie tłuszczów.
  • zapobiega powstawaniu miażdżycy przez regulację poziomu lipidów w krwi oraz wpływa na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL.


Źródła Chromu

  • drożdże piwne,
  • niskoprzetworzone kasze i płatki,
  • pełnoziarnisty chleb,
  • ser,
  • jaja,
  • chude mięso,
  • wątroba cielęca, nerki wieprzowe,
  • ryby,
  • sałata,
  • groszek zielony,
  • brokuły,
  • sok winogronowy,
  • mięso indycze,
  • owoce morza,
  • kurczaki,
  • olej,
  • kiełki pszenicy
  • grzyby


Kiedy jest go za mało.

Niedobór chromu występuje rzadko przy diecie ubogiej w białko zwierzęce. Niedostateczne spożywanie chromu  może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy i miążdżycy naczyń.

Przy deficycie występować mogą:

  • bóle głowy
  • drażliwość
  • nudności
  • nastroje depresyjne
  • niepokój
  • stany lękowe
  • zmęczenie
  • nietolerancja na glukozę
  • zaburzenia w gospodarce białek i lipidów
  • utrata masy ciała


Kiedy jest go za dużo

Nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów.