Grejfrut po 12 miesiącu

Owoce wiecznie zielonego drzewa cytrusowego, odkrytego w XVIII wieku na wyspie Barbados, obecnie uprawianego w subtropikalnych rejonach Ameryki i Azji.

Owoce wiecznie zielonego drzewa cytrusowego, odkrytego w XVIII wieku na wyspie Barbados, obecnie uprawianego w subtropikalnych rejonach Ameryki i Azji.

Duże, żółte lub żółto-czerwone owoce, zebrane w grona, mają soczysty, słodko-kwaśny i lekko gorzkawy miąższ.

Cenione za walory smakowe i dietetyczno-zdrowotne, spożywane są na surowo lub w postaci soku.

Niskokaloryczne, zawierają związki potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku, niewielkie ilości witamin z grupy B oraz dość dużo witaminy C.

Składniki zawarte w grejpfrutach przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych w układzie krążenia.