Koperek po 8 miesiącu

koperekKoper ogrodowy, nadziemna część jednorocznej rośliny z rodziny baldaszkowatych pochodzącej ze Wschodu, gdzie jest używany nie tylko w kuchni, lecz również w lecznictwie.

koperekKoper ogrodowy, nadziemna część jednorocznej rośliny z rodziny baldaszkowatych pochodzącej ze Wschodu, gdzie jest używany nie tylko w kuchni, lecz również w lecznictwie.

 

koperekKoper ogrodowy, nadziemna część jednorocznej rośliny z rodziny baldaszkowatych pochodzącej ze Wschodu, gdzie jest używany nie tylko w kuchni, lecz również w lecznictwie. Znany był w starożytnym Egipcie i Rzymie. Obecnie koper uprawiany jest prawie w całej Europie, północnej Afryce oraz Ameryce Południowej i Północnej.

Właściwości

Odznacza się silnym, aromatycznym zapachem i korzenno słodkawym, nieco szczypiącym smakiem.
Jako przyprawę stosuje się zarówno świeże pędy, jak również całą roślinę łącznie z nasionami.
Koperek jest bardzo bogaty w witaminę C, ponadto zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy:B1, B2, PP.


Zastosowanie

Świeży, drobno posiekany koperek jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju napojów warzywnych i mlecznych, zup, gotowanych i duszonych warzyw, jaj, sosów, zapiekanek itp.
W postaci suszonej używany jest do kiszenia ogórków, marynowanych warzyw. Jako lek stosuje się napar z nasion przy wszelkich zaburzeniach żołądka i jelit.

 

Przeczytaj więcej na temat: