Kiełki po 10 miesiącu

Nasiona są swoistym magazynem zapasów żywnościowych. Kiełki można przygotowywać m. in. z nasion wielu roślin warzywnych, takich jak brokuł, rzodkiewka, rzodkiew, soja, soczewica, kukurydza, fasola mung, rzeżucha, słonecznik.

Nasiona są swoistym magazynem zapasów żywnościowych. Znajdziemy w nich m.in. witaminy A, C, E, K, PP i te z grupy B oraz liczne aminokwasy, duże ilości żelaza, wapnia, magnezu, potasu, siarki, a także jod, mangan, lit, selen. Substancje zawarte w kiełkach usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego, obniżają poziom "złego" cholesterolu, przyśpieszają regenerację organizmu po chorobie, przy niedożywieniu. Pomagają zwalczać skutki stresu oraz spowalniają proces starzenia się komórek.

Kiełki można przygotowywać m. in. z nasion wielu roślin warzywnych, takich jak brokuł, rzodkiewka, rzodkiew, soja, soczewica, kukurydza, fasola mung, rzeżucha, słonecznik.

Dlaczego warto je jeść?

W nasionach wielu roślin znajdują się najbardziej wartościowe substancje, które uaktywniają się dopiero pod wpływem enzymów w trakcie kiełkowania. Przybywa wtedy witamin, soli mineralnych, niezbędnych aminokwasów w takiej formie, by nowo wyrastająca roślina mogła z nich w pełni koszystać do czasu, gdy sama będzie mogła się wyżywić. Gdy dochodzi do kiełkowania, cenne substancje ulegają zwielokrotnieniu lub przetworzeniu. Zawarte w ziarnie węglowodany przekształcają się w cukry proste, złożone białka w aminokwasy, tłuszcze zaś w postać łatwostrawną. To sprawia, że nasz organizm bez trudu przyswaja te substancje.
Warto wiedzieć, że ich stężenie jest w kiełkach wielokrotnie wyższe niż w ziarnach i samej roślinie: np. w pszenicznych jest 80 razy więcej witaminy C niż w zbożu.
 

  • Na szczególną uwagę zasługują kiełki z nasion warzyw rzepowatych, zawierające fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych.
  • Kiełki rzodkwi i rzodkiewki mają właściwości dezynfekujące, moczopędne, przeciwzapalne i są polecane przy schorzeniach wątroby, dróg żółciowych i niedokrwistości.
  • Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi.
  • Kiełki soczewicy działają antywirusowo, bakteriobójczo a także antyrakowo.
  • Działanie przeciwnowotworowe wykazują również kiełki brokułów, dzięki zawartości w nich znacznej ilości substancji antyoksydocyjnej - sulforafanu, której zawartość w kiełkach jest 200 razy większa niż w samej roślinie!
  • Dla osób, które cierpią na niedobór witaminy B1, idealne będą kiełki pszenicy i soi.
  • Braki witaminy B2 uzupełnią kiełki gorczycy i soi, a biotyny - kiełki lucerny i rzodkiewki.
 

Kiełki zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie regulujące pracę całego organizmu.

Inne, cenne właściwości kiełków, to korzystne oddziaływanie na cerę, skórę, włosy i zęby.
Spożywanie kiełków polecane jest w okresach choroby, rekonwalescencji, w przemęczeniu organizmu, są lekiem na stres, zalecane są dla dzieci i młodzieży a także dla osób starszych

Domowa hodowla

Nasiona przepłukujemy na sicie i wsypujemy do czystego słoika do 1/5 wysokości. Zalewamy je letnią, przegotowaną wodą, a słoik przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką. Po 12 godzinach wodę wylewamy, nie zdejmując gazy.
Słoik obwiązujemy ciemną ściereczką, by przyśpieszyć proces kiełkowania, i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Potem zalewamy nasiona letnią, przegotowaną wodą, odstawiamy na 10 minut i zlewamy wodę.
Taki zabieg powtarzamy 2 razy dziennie do czasu, aż nasiona wykiełkują (trwa to 3-6 dni, w zależności od gatunku). Wtedy wystawiamy je na 3 godziny na światło słoneczne, by wytworzyły chlorofil, potem płuczemy na sicie i możemy je jeść.