Pestki słonecznika po 9 miesiącu

Słonecznik, pochodzi z obszaru Ameryki Północnej, gdzie reprezentowany jest przez ponad 100 gatunków. Swoją karierę rośliny „jadalnej" słonecznik rozpoczął dzięki carowi Piotrowi Wielkiemu

Słonecznik, pochodzi z obszaru Ameryki Północnej, gdzie reprezentowany jest przez ponad 100 gatunków. Swoją karierę rośliny „jadalnej" słonecznik rozpoczął dzięki carowi Piotrowi Wielkiemu, który rozpowszechnił go w Rosji i zapoczątkował państwowy program badań nad jego uprawą i wykorzystaniem. W efekcie, to właśnie rosyjscy emigranci rozwinęli w Stanach Zjednoczonych produkcję słonecznika na szeroką skalę. Aktualnie najwięcej słonecznika Z przeznaczeniem na olej produkuje Rosja i Argentyna, Stany Zjednoczone - najwięcej na pestki.

Nasiona i pestki są świetnym źródłem białka, witamin E i B oraz błonnika, zawierają ponadto dużo tłuszczu bogatego w NNKT, to znaczy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczonych, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, a które są potrzebne dla prawidłowego rozwoju. NNKT obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi i tym sposobem zapobiegają miażdżycy.

Nasiona i pestki są równiej niezastąpioną skarbnicą składników mineralnych, a zwłaszcza magnezu i cynku.

Ziarno słonecznika zawiera 40% tłuszczu (kwasu linolowego), ulegającego w organizmie przemianom do związków chroniących układ sercowo-naczyniowy przed zmianami degradacyjnymi oraz odpowiedzialnych za odporność organizmu.

Ziarna słonecznika zawierają skład idealny dla serca: wysokobiałkowy oraz niskowęglowodanowy. Są jak multiwitamina, gdyż dostarczają wiele cennych składników w małej porcji. Małe opakowanie słonecznika to bomba trudnych do znalezienia w innych pokarmach składników, zawierająca 76% zalecanego dziennego spożycia witaminy E, która chroni organizm przed powstawaniem zakrzepów krwi i zmniejszą ryzyko chorób serca.

Badania amerykańskie dowiodły, że pestki słonecznika spełniają ważną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi, a to za sprawą zawartego w nich potasu przy znikomej ilości sodu.

Pestki słonecznika bogate są szczególnie w witaminy B1 i PP odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych, zawierają argininę biorącą udział w regeneracji komórek, reakcjach odpornościowych i regulacji hormonalnej.

 

Przeczytaj więcej na temat:

Pestki słonecznika po 9 miesiącu - komentarze

grazia2011-08-23 01:31:22

Mam pytanie do smakoszy słonecznika: Czy slonecznik prazony w łupinach mozna jeść z łupinami czy raczej powinno się go "skubać" :)?

Krzysztof2009-08-14 03:44:54

Kupilem ziarna slonecznika w hurtowni dla piekarzy chleba. Mieli tylko duze worki 25 kg za 100 zl. Czesc zuzyje do pieczenia chleba sloneznikowego czesc zjem a reszte wydam.

gosia2009-07-07 02:52:37

ok. ale jak podawac go i z czym 9miesięcznemu dziecku?

Marlena2009-05-01 03:03:17

najlepszy jest słonecznik w łupinach, a z gatunkow najwartosciowszy to biały słonecznik i pasiasty słonecznik (czarno-biały). Czarny gatunek słonecznika jest najbardziej majacy tłuszcz a najmniej innych skladnikow odzywczych...

ale jak damy na kiełki, to tłuszcz sie rozbija i ma wartosci odzywcze, choc i tak nie takie jak biały i pasiasty!

Andzia2009-01-16 00:11:15

A mnie po nich boli brzusio...

jasko2008-11-03 00:32:23

własnie kupiłem 2 paki ale bedzie jedzonko

Kamil2008-10-04 12:22:01

kupujje łuskany słonecznik i dodaje go do platkow owsianych razem z rodzynkami i suszonymi bananami. calosc zalewam mlekiem. super sniadanie dla wszystkich zwlaszcza dla kulturystow ;)

Teresa2008-08-27 19:04:12

8) Uwielbiam słoneczniki do tego mieszam z dynią .Żeby wieczorem nie jeść słodyczy .Super sprawa.

sara2008-08-20 00:45:26

:cry nie mogę jeść słonecznika,bo manie zęby bolą :sigh

kasia2008-08-18 19:37:47

uwielbiam słonecznik,dzisiaj kupiłam w warzywniaku świeży okrągły,aż prosi sie żeby te pestki szkubać,niam niam :p

Panunka2008-08-10 03:27:38

:) Ja tam wole pestki dynii tesh sa bardzo zdrowe i smaczne :zzz ale pesti slonecznika rowniesh nie sa niczego sobie :)

Qulka2008-04-30 21:57:40

własnie ja też jem pestki od około 4 miesięcy ( to nałóg) ale zato jaki zdrowy i dobry :D a pozatym bardzo dobrze sie czuje jak je jem :P

Magan2008-04-20 23:18:10

Ja wpadłam już w nałóg . Jem od 5 m-cy pestki słonecznika . 1 do 2 paczek dziennie. Łuski rozgryzam zębmi i jak tak dalej pójdzie to jedynki będą do wymiany P:) To łuskanie działa antystresowo.

tasia2008-04-08 16:20:32

Właśnie wcinam pestki słonecznika...pychotka :p

Anita2008-03-31 17:07:45

Mniaaaam uwielbiam pesti słonecznika ,. POLECAM !! pychota :)

andzia2008-03-25 15:12:25

Polecam pestki :) są doskonałe na dobre trawienie

karolina2008-03-09 14:46:36

Ja takze uwielbiam pestki ze slonecznika, wlasnie zamierzam spozyc w czasie wykladu na uczelni :grin

boogie2008-02-22 21:12:10

Uwielbiam pestki ! :grin

Artykuły wybrane dla Ciebie