Ekspozycja na gluten – jak wprowadzić gluten do diety dziecka
Zapewne spotkałaś się już z określeniem „ekspozycja na gluten”. Wyjaśniamy co ono oznacza i jak się wprowadza gluten do diety.
Zapewne spotkałaś się już z określeniem „ekspozycja na gluten”. Wyjaśniamy co ono oznacza i jak się wprowadza gluten do diety.
Osoby z celiakią, czyli uczulone na gluten - białko występujące w produktach zbożowych - są bardziej narażone na zanik kości, ponieważ ich własny układ odpornościowy atakuje tkankę kostną - informuje "New England Journal of Medicine".
Dla wielu mam dobry apetyt u dziecka to wyznacznik zdrowia maluszka. Gdy dziecko traci apetyt wiele z nas bardzo się niepokoi i szuka przyczyny.
Dietetyk radzi jak wprowadzać gluten do niemowlecej diety.
Postęp w naukach medycznych umożliwia wczesne rozpoznanie celiakii. Jej leczenie, polegające na wprowadzeniu i stosowaniu ścisłej diety bezglutenowej pozwala na powstrzymanie rozwoju i zmniejszenie objawów choroby.
Są dzieci, które nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, ponieważ ich organizmy nie tolerują tego składnika.
Nie spisz po nocach, zastanawiasz się, dlaczego Twoje dziecko nie chce jeść. Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się znaleźć przyczynę.
Celiakia, czyli glutenozależna choroba trzewna, jest schorzeniem polegającym na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego. Wiąże się z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach.