Jedzenie szybkie i przesolone

Posiłek zjedzony w restauracji fast food może narazić dziecko na niebezpiecznie wysoką dawkę soli.

fast food zbyt dużo soli dla dzieci

Posiłek zjedzony w restauracji fast food może narazić dziecko na niebezpiecznie wysoką dawkę soli. Duża zawartość soli w potrawach podawanych dzieciom może prowadzić do wystąpienia w późniejszym życiu problemów z podwyższonym ciśnieniem tętniczym i zwiększyć ryzyko zawału. Badania przeprowadzone przez brytyjską organizację Consensus Action on Salt and Health (CASH) wykazały, że jeden posiłek zjedzony w lokalu sieci Pizza Hut zawiera cztery razy więcej soli niż wynosi dzienna dawka dopuszczalna dla sześcioletniego dziecka. Podobne wyniki dały analizy setek dań z KFC, McDonalds i Burger King. Przedstawiciele wszystkich sieci twierdzą, że w ostatnich latach zmniejszyli zawartość soli w potrawach.

Maksymalne zalecane dzienne spożycie soli przez dorosłych wynosi 6 gramów, dla dzieci między 7 a 10 rokiem życia - 5 gramów, zaś między 4 a 6 rokiem - 3 gramy. Tymczasem według danych CASH, czteroosobowa rodzina jedząca wspólnie posiłek w Pizza Hut (pizza Cheesy Bites Meat Feast, średnia pizza Super Supreme, porcja pieczywa czosnkowego, ziemniaki, skrzydełka i sernik) zjadłaby po 12,3 grama soli na osobę. W przypadku dorosłych oznacza to dwukrotne przekroczenie dziennej normy, a dla dzieci - czterokrotne. Typowy familijny posiłek z KFC (osiem mini filetów z piersi kurczaka, dwie porcje popcornu, cztery porcje frytek, duża porcja pieczonej fasoli, sałatka coleslaw i 1,5 litra Pepsi - dałby 5,2 grama soli na osobę.

Posiłki dla dzieci wypadły nieco lepiej - od 4,3 grama soli w Pizza Hut (kurczak i napój) do 0,6 grama w McDonald's Happy Meal (Chicken Nuggets i owoce).

Wprawdzie dane o zawartości soli w potrawach są na stronach internetowych sieci, jednak, zdaniem CASH, powinny być dostępne także w restauracjach.

Źródło: PAP, PH / 22.10.2007

 

fot.
Fotolia