Miód - słodzi, krzepi i leczy

W ostatnich latach, na fali powrotu do naturalnych metod leczenia, coraz większą popularność zyskuje jeden z najcenniejszych produktów naturalnych - miód.

miód leczy

W ostatnich latach, na fali powrotu do naturalnych metod leczenia, coraz większą popularność zyskuje jeden z najcenniejszych produktów naturalnych - miód. Stosowany do celów leczniczych od najdawniejszych czasów, ma działanie antybakteryjne, detoksykacyjne, odżywcze, immunomodulujące, konserwujące, przeciwalergiczne, regeneracyjne, jak również kardioprotekcyjne i uspokajające.

Zespół lekarzy i naukowców z Wydziału Farmaceutycznego Śląskiej Akademii Medycznej (dr R. Wojtyczka, dr A. Kabała-Dzik, dr J. Stojko, dr M. Kępa, dr D. Idzik, dr R. Stojko, prof. A. Stojko, dr hab. J. Pacha) przeprowadził badania dotyczące oceny aktywności przeciwdrobnoustrojowej miodu.

"Zainteresowanie apifarmakoterapią doprowadziło do intensyfikacji badań i wyizolowania substancji aktywnie czynnych z produktów pszczelich" - wyjaśniają naukowcy - Dzięki temu możliwa była standaryzacja apifarmaceutyków i ich zastosowanie w wielu dziedzinach medycyny."

W badaniach przeprowadzonych na ŚlAM wykorzystano próbki miodu pochodzące z różnych, odległych od siebie miejsc a zarazem zawierające charakterystyczne dla nich substancje. Były to miód kasztanowy z Włoch, miód eukaliptusowy z Argentyny oraz miód lawendowy z Hiszpanii. Badania polegały na zakażaniu próbek miodu określonymi szczepami bakterii i ocenie intensywności rozwoju kolonii drobnoustrojów.

"Nasze badania pokazały, że poziom aktywności przeciwdrobnoustrojowej miodu zależy od nie tylko od czynników fizykochemicznych, ale przede wszystkim od składu chemicznego substancji zawartych w samym miodzie - mówią naukowcy. - Aktywnymi grupami związków występującymi w miodzie są flawonoidy, kwasy fenolowe oraz lizozym i apidyna, wytwarzane przez pszczoły. Ważna jest obecność enzymu oksydacji glukozy, który w reakcji utleniania glukozy do kwasu glukonowego powoduje wydzielanie nadtlenku wodoru działającego antybakteryjnie w stosunku do większości drobnoustrojów."

Również inne związki obecne w miodzie wykazują działanie antybiotyczne. Miód jest zatem nie tylko zdrowy, ale również wspomagający dla mechanizmów ochronnych człowieka.

Te ogromne możliwości miodu coraz częściej starają się wykorzystywać lekarze i farmaceuci.

"Miód okazał się skutecznym środkiem w zakażeniach chirurgicznych. Stosowany u chorych z zakażonymi ranami pooperacyjnymi, przewlekłymi owrzodzeniami i ropniami dawał lepsze efekty lecznicze niż leczenie antybiotykami - mówi doc. dr Bogdan Kędzia z Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu. - Stwierdzono, że działa on na ropotwórcze bakterie tlenowe i na wiele gatunków bakterii beztlenowych. Stosowanie miodu zabezpieczało rany przed zakażeniami szczepami szpitalnymi oraz pozwalało na wykonanie przeszczepów skóry i amputacji kończyn bez powikłań."

Miód stosowano również w leczeniu ran oparzeniowych, leczeniu trądu, schorzeń alergicznych, paradontozie. Powiodło się również zastosowanie miodu do regeneracji błony bębenkowej uszkodzonej w trakcie długotrwałego zakażenia bakteryjnego oraz w okulistyce.

PAP - Nauka w Polsce, Magdalena Weker / 2007-11-07
 

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Miód - słodzi, krzepi i leczy - komentarze