Angina, zapalenie gardła i migdałków u dzieci

Na anginę chorują ludzie w każdym wieku, a dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym szczególnie często.

angina u dzieci

Angina i zapalenie gardła i migdałków wywoływane są przez wiele czynników chorobotwórczych, najczęściej przez wirusy lub bakterie, a wśród nich najczęściej przez paciorkowce. Zapalenie gardła może występować jako samodzielna jednostka chorobowa lub w ramach choroby przeziębieniowej, której towarzyszy infekcja górnych dróg oddechowych. Przy zapaleniu gardła zajęte są przeważnie migdałki podniebienne, znajdujące się po obydwu stronach ujścia gardzieli. Nieraz dochodzi do zapalenia migdałków podniebiennych (ostra angina).

Na anginę chorują ludzie w każdym wieku, a dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym szczególnie często. Okres wylęgania, w zależności od zarazka trwa przeważnie kilka dni, a okres zarażania 1-2 dni przed pojawieniem się dolegliwości. Następstwem nieleczonej anginy może być gorączka reumatyczna, ostre kłębuszkowe zapalenie nerek, ropień około migdałkowy czy ropień zagardłowy.

Objawy zapalenia gardła i migdałków, anginy u dzieci

  • ból gardła i trudności w połykaniu,
  • czerwone gardło i migdałki, możliwy białawo-żółty nalot ropny,
  • powiększone węzły chłonne szyjne i podżuchwowe,
  • w przypadku infekcji wirusowych niewysoka gorączka, w niewielkim stopniu pogorszone samopoczucie,
  • w przypadku infekcji bakteryjnej wysoka gorączka, ból głowy i złe samopoczucie,
  • u dzieci brak apetytu,
  • u niemowląt osłabiony odruch ssania.

Kiedy do lekarza gdy dziecko boli gardło

  • dziecko żali się na ból gardła dłużej niż trzy dni,
  • dziecko ma wysoką gorączkę,
  • na migdałkach pojawił się białawo-żółty nalot,
  • pojawiła się wysypka,
  • natychmiast gdy dziecko z powodu powiększonych migdałków ma duszności,
  • natychmiast gdy dziecko nie może przełykać czy otworzyć ust.

Jak pomoc dziecku gdy boli gardło

Jeżeli dziecko ma gorączkę musi zostać w łóżku. Powietrze w pomieszczeniu, w którym przebywa chory nie może być suche, dlatego można postawić miskę z wodą z dodatkiem rozkruszonego tymianku lub szałwi. Przy gorączce należy podawać jak najwięcej napojów. Z powodu bólu gardła, choremu należy podawać półpłynne i płynne potrawy, takie jak budyń, puree warzywne czy ziemniaczane lub kaszkę. Dobrze jest płukać gardło herbatką z rumiankiem czy szałwią kilka razy dziennie, co uspokaja i oczyszcza podrażnione błony śluzowe. 

fot.
Fotolia